Stanisława Wyspiańskiego 25
65-036 Zielona Góra
Sekretariat ZSOiS
sekretariat@zsois.zgora.pl

(68) 451 20 70

Informacja o alergenach

Dla konsumentów korzystających ze stołówki w  Zespole Szkół Ogólnokształcących i Sportowych w Zielonej Górze

Szanowni Państwo,

W celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów przez zapewnienie bezpiecznego stosowania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zdrowotnych informujemy, że do przygotowania posiłków tj.: śniadań, obiadów i kolacji, używamy następujących produktów, które zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa są uznane jako powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

 

  • pieczywo, mąka, kasze, płatki i makarony – wytworzone ze zbóż zawierających gluten (tj. pszenica, żyto , jęczmień , owies, orkisz)-symbol 1
  • jaja- symbol 3
  • ryby- symbol 4
  • orzeszki ziemne (arachidowe)- symbol 5
  • soja i produkty pochodne- symbol 6
  • mleko i produkty pochodne- symbol 7
  • orzechy- symbol 8
  • seler- symbol 9
  • gorczyca i produkty pochodne (np. musztarda)- symbol 10
  • nasiona sezamu i produkty pochodne- symbol 11
  • dwutlenek siarki i siarczany – symbol 12

 

Oferowane przez nas posiłki zawierają lub mogą zawierać ich śladowe ilości. Jednocześnie informujemy, że mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby, które nie cierpią na alergie lub nietolerancje pokarmową, wywołaną ww. produktami.

Szczegółowe informacje o produktach używanych do przygotowanych przez na posiłków otrzymacie Państwo kontaktując się z następującymi osobami:

 

Stanowisko Imię i Nazwisko Telefon e-mail
Dietetyk Hanna May 68 451 20 70 dietetyk@zsois.zgora.pl
Szefowa kuchni Barbara Sokołowska 68 451 20 50